Terrasstak kommer i olika former

Terrasstak till sin uteplats kan vara ett bra alternativ när du vill kunna sitta på din uteplats i ur och skur. Vid vissa tillfällen vill du kanske ha skugga från solen och vid andra vill du skydda dig mot regnet.

Här hittar du flera typer terrasstak.

Terrasstak som spänns fast

Det finns olika typer av terrasstak, vissa av terrasstaken består av tyg som går att rulla in och är mer mobila. Några exempel är så kallade segeltak samt sådana terrasstak som är vanligt förekommande vid exempelvis restauranger.

Ett segeltak är en typ av terrasstak som du spänner fast över din uteplats för att få ett skydd mot solen och regnet.

Terrasstak med trästomme

Vill du istället ha mer av en uterumskänsla på din uteplats finns det terrasstak som monteras fast på en byggd trästomme. Dessa konstruktioner påminner om en pergola till utseendet och i stommen kan ett tak monteras som skyddar dig mot väder och vind. Terrasstaket kan sedan dras undan när så önskas.

Fördelen med ett terrasstak som fästes i en träkonstruktion av det här slaget är att du får ett terrasstak över din uteplats som tål vinden och står stabilt i marken. Ett terrasstak som istället spänns fast med linor är mer känsligt för vinden.

Vilket terrasstak som just du ska välja beror på hur din uteplats ser ut och när du oftast använder den. Spenderar du mycket tid på din terrass med familj och vänner är ett terrasstak med en mer fast konstruktion kanske att föredra och använder du din terrass endast vid enstaka tillfällen kanske ett segeltak som terrasstak är bättre.