Fönsterbyte till våren

Ett bra fönster kan hålla väldigt länge men det är klart att det har hänt en hel del inom utvecklingen av fönsterproduktion och att man idag kan finna modeller som ger fördelar som man inte fick med de fönster som man installerade för 15 år sedan. Då våren och ljuset kommer åter så kan det vara dags för fönsterbyte och då ska man satsa på fönstermodeller som ger:

  • Bättre ljusinsläpp
  • Lågt U-värde
  • Lätt skötsel
  • Lång hållbarhet
  • Enkel användning

Hjälp med fönsterbyte i Borås

Ekonomiska fönster

Vid ett fönsterbyte så har man ett ypperligt läge för att sänka husets energikostnader. Om man har fönster som läcker värme och släpper in alltför mycket luft så kan det märkas på husets energiräkning att man har bytt fönstren. Det här är dock något som man brukar se på lång sikt såvida man inte har riktigt gamla rutor som är rena rama blåshålen.

När man talar om ekonomi så måste man även betänka fönstrens skötsel. Många förespråkar aluminium och PVC som skötselfria fönster men riktigt så är det förstås inte. Man måste alltid göra rent och ta hand om rutorna och ramar, detta oavsett material.

Träfönster kan också vara lätta att ta hand om. Det här beror helt på den ytbehandling som de kommer med och hur de sedan hanteras. Se till att få rådgivning innan du beställer fönster för att betänka saker som vind och ljus som kan påverka karmarna.

Smarta modeller

Vill du vrida upp fönstret inåt eller föredrar du en klassisk modell som går utåt och som har krokar som du kan använda för att undvika att fönstret slår igen med vindpustar? Numera så finns det många olika modeller som har lite olika funktion.

Fönster på en övervåning bör ha någon form av lås eller spärr, och det särskilt om det finns små barn i hemmet. Det kan också vara klokt att betänka hur rutorna kan öppnas för rengöring om detta ens är möjligt. Rutor som sitter högt upp är ju inte så lätta att komma åt om de öppnas utåt och då måste man ta hjälp av fönsterputsare som kommer åt utifrån såvida man inte har något emot att stå på stegar vid husets vägg med jämna mellanrum.

Hög kvalitet på glas är också viktigt då man vill att fönstren ska förbli rena. Då man utför ett fönsterbyte så kan man ibland behandla rutorna så att de inte samlar damm och smuts i första taget och det kan ju vara smart då det kanske inte är helt lätt att komma åt de fönster som sitter långt upp.

Bild: Av Holger.EllgaardEget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10456947